fredag

2. Med biljett till Djurgården

tis. 1 aug. 07:56 Stockholms centralstation


– Hitåt är det, säger Mimi och drar iväg med Enok i släptåg över perrongen vid spår 10.

– Varför så snabbt? frågar Enok och försöker bromsa.

Han var rejält hungrig nu, och började så smått ångra att de hade rymt från Eva-Siessá* och hoppat på tåget till Stockholm. Mamma och pappa var uppe i Alesjávri och visste ingenting ännu. De trodde att barnen var hos faster i Kiruna och skulle komma uppflygande med helikoptern om några dagar.

– Bussen till din morbror Lasse och Memisia på Djurgården går precis här utanför, lockade Mimi och tog tag i kusinens hand: Kom nu! Vi äter hemma hos dem.

– Men vi har ju inga pengar till…, invände Enok.

_________

* siessá = faster


– Nä, men vi har de här! avbröt Mimi glatt och tog fram bussremsan som de hade fått av professorn på tåget.

Kusinerna sprang genom den enorma stationsbyggnaden och ut genom portarna. De stannade till
vid övergångsstället på Vasagatan och väntade på grön gubbe. Mittemot Hotell Scandic såg de buss 69 stå inne vid hållplatsen.

– Spring Enok! Det är våran buss, vi hinner!

De två rymlingarna sprang ikapp bussen och hoppade på.

– Två till Djurgården, sa Mimi och lämnade fram biljettremsan.

Bussen var nästan tom. Enok och Mimi satte sig längst bak och pustade ut. Bredvid Mimi låg en gratistidning: en hopvikt Stockholm City. Mimi satt tyst. Hon läste om Kungliga Djurgården på tidningens framsida. Sen sa hon till sin kusin:

– Enok, kolla! Kungen är typ jättearg.

Och de läste artikeln tillsammans:


Kungen rasar

Till följd av rådjursbristen har hovet beslutat att förlägga den årliga höstjakten till Lappland. Många är bestörta.

Djurgårdsförvaltningens Katrin Plommon Jakobs kallade igår till presskonferens till följd av den plötsliga frånvaron av rådjur i hela nationalparken Djurgården. Tidigare har den enorma rådjursstammen ställt till med stora problem i både trädgårdar och parker, och Djurgårdsförvaltningen har tagit emot klagomål från boende i hela området. Rosendahls trädgårdsmästare Antoine Häger är en av dem som idag känner sig lättade:

– Vi har haft enorma problem med uppätna plantor, men inte nu längre. På kuppen verkar också fästingarna minskat, säger han nöjt till Stockholm City.

Till följd av att man inte har påträffat några kadaver frågar sig Plommon Jakobs om något stort rovdjur har flyttat in, och tillägger:

– Kanske är det en björn vi har att göra med.

Rådjursbristen har även framkallat besvikelse och vrede på högre ort. En av de rasande är Kung Karl Gustav XVI. Men när Stockholm City ringer upp hovet, låter Kungen hälsa genom pressekreterare Tarras-Wahlberg att han gärna går på björnjakt i framtiden:

– Allra helst som den här björnen inte kan hålla sina ramar i styr från mina rådjur.

Jordbruksministern Eskil Erlandsson dementerar dock björnryktena och föreslår att orsaken är otillåten jakt i nationalparken:

– Tjuvjakt sker överallt, men björnar finns bara i Norrland.


Inga kommentarer: